Omgeving

strand, monumentale stadjes met gezellige terrasjes en restaurantjes, musea: .. Zeeland heeft het!

Noord-Beveland is in vele opzichten een verrassende ontdekking voor zowel de rustminnende, als ook voor de actieve vakantieganger!
Het schiereiland Noord-Beveland is omgeven door de Noordzee, het Veerse Meer, het Natuurpark Oosterschelde en de Deltawerken en ligt centraal in de provincie Zeeland, tussen de gezellige plaatsen Zierikzee, Goes en Middelburg

Zierikzee
Zierikzee
suppen door Middelburg
suppen door Middelburg

Monumentale stadjes

Cultuur snuiven, terrasje pikken of lekker winkelen: dat kan in Middelburg, Zierikzee, Vlissingen en Goes. De vele monumentale panden, oude pakhuizen, rijkelijk versierde patriciërswoningen zijn het bezichtigen waard. Al deze plaatsen hebben gezellige terrasjes, restaurants en een diversiteit aan winkels en leuke, aparte boetiekjes, waar je lekker kunt shoppen.
Belgische steden als Antwerpen, Gent en Brugge, zijn ook snel te bereiken via de Westerschelde tunnel.

Veere heeft veel geschiedenis
Veere heeft veel geschiedenis

Verstilde dorpjes

Ook de kleine dorpjes zijn een bezoek waard, zoals Dreischor en Nisse, waar het lijkt of de tijd stil te heeft gestaan. Het kleine maar oh zo prachtige Veere was een rijke plaats in de 16e eeuw. Nu lijkt het meer een "museum-dorp": maar vergis u niet: het mag zich al jaren een stad noemen.

haventje in Kamperland
haventje in Kamperland

Havens in Zeeland

Zeeland kent veel haventjes. Van kleine haventjes die door verzanding niet meer in gebruik zijn, tot stads haventjes met de vele plezierbootjes en grote havens zoals die van Vlissingen en Terneuzen, waar veel handel wordt verwerkt. U kunt een rondvaart door de haven maken.

Yerseke met de oesterputten
Yerseke met de oesterputten

De zilte zeeuwse keuken

Zeevoedsel zoals oesters, mosselen, vis en kreeft en zeewier is in elk restaurant te vinden. U kunt ook een kweker bezoeken en zelf ondervinden hoe alles geteelt/gekweekt wordt. Yerseke is dé plek waar je de oesterputten en de mosselkotters kunt vinden.
Al eens zeegroenten op je bord gehad?  In Wolphaartsdijk zit een kweker die oa  Zeekraal, Lamsoor teelt Deze  karakteristieke planten van het Oosterschelde-gebied groeien op de grens van zee en land.

Chocolade in de vorm van Noord-Beveland
Chocolade in de vorm van Noord-Beveland

Liever zoet of alcoholisch?

U moet het zeker eens proberen: een Zeeuws biertje, Zeeuws wijntje of een jenever met zeewier. Bent u meer van het zoete? wat denkt u van Zeeuwse chocolade van het Kamperlands chocoladewinkeltje, of een Zeeuwse bolus, een Zeeuwse babbelaar. Weet u niet wat het is? Nou dan zou ik het zeker eens proeven!

Wildbloemen in de randen van de Noord-Bevelandse akkers
Wildbloemen in de randen van de Noord-Bevelandse akkers

Bloemen

De rozentuin in Kats is een bekend met zijn vele rozen en clematissen. Maar meerdere tuinen en kwekerijen kunt u bezoeken.
Vele akkerranden op Noord-Beveland zijn ingezaaid met een wild bloemen mengsel.
In het natuur en landschapsmuseum Terra Maris in Oostkapelle vindt u veel informatie over de Zeeuwse natuur.

Molen De Onderneming in Wissenkerke
Molen De Onderneming in Wissenkerke

Molens:

Zeeland telt 75 molens. Er werd met name graan en koolzaad gemalen. Vaak zijn ze op zaterdag te bezoeken. Dan hangt de blauwe vlag uit.
Wissenkerke telt 2 molens: "Landzicht" (1826) en "de Onderneming"(uit 1860).
In Colijnsplaat vindt u "Nooitgedacht" en "de Oudemolen" (de oudste molen van Zeeland)
In Kortgene vindt u: De Korenbloem".
In Vlissingen, bij de Oranjemolen, werd er flink gevochten in de 2e Wereld Oorlog. Geallieerden kwamen hier aan wal en noemden dit : Uncle Beach. In de molen is een expositie en nabij is een Biber (  eenmans-onderzeebootje van de Duitsers) te zien.
In Serooskerke is Molen de Jonge Johannes nu een kinder speel paradijs met eetgelegenheid

kasteel Westhoven
kasteel Westhoven

Kastelen

Zeeland kent enkele kastelen, waarvan sommige te bezoeken zijn. Vaak hebben ze in de geschiedenis veel te verduren gehad en zijn ze niet meer zoals ze vroeger ooit waren. Enkele bekende kastelen zijn Kasteel Westhove (Oostkapelle), Slot Moermond (Renesse), Slot Baarland (Baarland), kasteel Ter Hooge ( Middelburg) en slot Haamstede (Haamstede).
Een bezoek waard is Fort Rammekens (Ritthem). Het oudste zee-fort van West-Europa. Helaas is veel vernield, maar wat over is blijft imposant en u heeft er een prachtig uitzicht over de Westerschelde.

Vuurtoren in Westkapelle
Vuurtoren in Westkapelle

Vuurtorens in Zeeland

Om de zeevaart veilig te laten varen, zijn er al sinds de Romeinse tijd vuurtorens en overige bakens geplaatst langs de Nederlandse kust. Elke vuurtoren heeft zijn eigen licht, zodat je kunt zien waar je bent. In Zeeland vindt u een 70 tal vuurtorens in diverse bouwstijlen. Enkele kunt u beklimmen!

de Oosterschelde Kering
de Oosterschelde Kering

De Oosterscheldekering

Tot 1960 was Noord-Beveland alleen met de boot bereikbaar. Nu zorgen de Zeelandbrug, de Oosterscheldekering en de Westerschelde tunnel voor een goede verbinding met het vaste land.
Na diverse dijkdoorbraken (de laatste waren in de 2e Wereld Oorlog en met de overstroming in 1953) besloot de regering  een goede effectieve kustbewaking te maken: het zogenaamde Deltaplan. Vele dijken werden gerenoveerd, dammen gebouwd (zoals de Stormvloedkering in de Oosterschelde)  Zeeland ligt grotendeels onder zeeniveau: goede dijken en dammen zijn van levensbelang.

Het Watersnoodmuseum is gevestigd in oude caissons
Het Watersnoodmuseum is gevestigd in oude caissons

Musea

Zeeland heeft een 45 tal diverse, gevarieerde musea. Ook voor kinderen is een museum een leuk uitstapje, omdat er vaak kinder-rondleidingen of speurtochten met opdrachten georganiseerd worden
Verder heeft Zeeland diverse leuke druk bezochte kunst exposities en kunst/atelier routes. De ateliers zijn dan geopend en ook kunstenaars die normaal hun atelier niet openstellen, tonen dan op eigen terrein of op een andere boeiende locatie hun diverse soorten kunst: perfecte plaatsen om een uniek handgemaakt cadeautje/souvenir te kopen.

Heerlijk snuffelen tussen brocante en kitsch
Heerlijk snuffelen tussen brocante en kitsch

Markten & fairs

Gedurende het hele jaar worden vele markten en fairs georganiseerd: garden fairs, rommelmarkten, boekenbeurzen, jaarmarkten en antiek markten. Voor iedere speurneus valt er wel wat te vinden.

Evenementen het gehele jaar door..

Ook zijn er tal van sportieve evenementen zoals de kustmarathon, sloepenraces, georganiseerde fietstochten, natuurexcursies. Muziek festivals ontbreken uiteraard ook niet. In elke plaats wordt wel iets gezelligs georganiseerd.  Kortom: never a dull day in Zeeland!

(voor diverse agenda's raadpleeg voor Noord-Beveland:  zeeuwseiland.nl en voor geheel Zeeland: badkoerier.nl of zeeland.com ) , voor schouwen Duiveland  voor zuid-Beveland


zeeuwse klederdracht op een toeristen markt
zeeuwse klederdracht op een toeristen markt

Nostalgie

De Zeeuwse klederdracht, was van plaats tot plaats zeer verschillende. Diverse verenigingen en musea laten deze kleding nog zien.  De Zeeuwse Knoop vorm die je nu in veel cadeaus ziet was vroeger een broeksknoop of een onderdeel van een halsketting van de vrouw. Ook de houten klompen hoorden tot het kostuum. Nog steeds worden deze gemaakt in Heinkenszand.
Zeeland verweven is met de zee en de visserij: vele hedendaagse feesten zijn hieraan verwant: mosselfeesten, havendagen en visserijdagen.
Andere Zeeuwse tradities zijn: ringrijden (men rijdt zonder zadel op een Zeeuws trekpaard en probeert met een lans door een ring te steken),  sjeesjes rijden (ringrijden maar dan in koetsjes), Straô rieën (Elk jaar in 6 weekends voor Pasen rijdt men met versierde paarden door de branding van de zee om zo de hoeven van de paarden te wassen), Vlas-dag (vroeger werd hier veel vlas geteeld),  Bietentocht (Vroeger werden geoogste bieten via de landbouwhaventjes met man- of paardekracht over het water naar de suikerfabriek vervoerd).

Prachtige vlinders te zien bij Tropical Zoo
Prachtige vlinders te zien bij Tropical Zoo

Dierenparkjes en kinderboerderijen

Altijd leuk, gezellig en leerzaam. Zoals Berkenhof's tropical zoo met zijn vele fantastische vlinders, Schapenmelkerij Mariekerke, Imkerij de Wilde, reptielen opvangcentrum Iguana. In zeeuws Vlaanderen zit zelfs een struisvogelboerderij en een paardenmelkerij.

Relax moment voor uzelf

Geniet van het avond-zonnetje op het strand of een stilte wandeling door de natuur. Heerlijk zo een zen momentje. U kunt ook een sauna bezoeken of een massage ondergaan. In Zeeland gebruikt men veel streekeigen producten: Zeeuwse babbelaar massage olie, Zeeuwse mosselscrub, algen voetenbadje, zeeuwse klei pakkingen, zeewiercrème  of een een bodypacking van pure melk van zeeuwse trekpaarden.