musea in Zeeland

Zeeland heeft een 45 tal diverse, gevarieerde musea. U vindt hierover alles op: zeelandmuseumland . Ook voor kinderen kan een museum een leuk uitstapje zijn, omdat er vaak kinderrondleidingen of speurtochten met opdrachten georganiseerd worden.
Tijdens het weekend van de nationale museumweek op 18 en 19 april 2015 zijn musea gratis of met 25% korting te bezoeken
-een dijk- en oorlogsmuseum het polderhuis in Westkapelle,
- het bevrijdingsmuseum,
-een maritiem museum,
-een fruitteeltmuseum,

-miniatuur Zeeland: Mini Mundi,
-museum haven Zeeland in Zierikzee en de historische scheepswerf in Arnemuiden zijn ware beleving: u kunt buiten de historische schepen bekijken en bezoeken. Daarnaast kunt u ook de werf bezichtigen.
-een natuur en landschapsmuseum Terra Maris, waar ook vele buiten activiteiten plaats vinden
-het Oosterschelde museum (waar je vanalles vindt over de kweek van mossels en oesters),
-solex museum in Colijnsplaat

- stoomtrein Goes Borsele: De oude stoomtreinen uit de jaren 30 rijden van Goes via Kwadendamme naar Hoedekenskerke, en terug. Het onderhoud aan deze museum-locomotieven en rijtuigen (“rollend materieel” in spoorwegtermen) vindt plaats in de werkplaats in Goes. Dit grote gebouw heet officieel het Tractiegebouw en stamt uit 1927.Diverse andere historische elementen en  de historische Goederenloods laten u de jaren 30 herbeleven.
- streek- en landbouw museum Goemanszorg in Dreischor heeft als hoofdthema's het trekpaart, de geografie van Zeeland, de meekrap (een landbouw product dat  vroeger gebruikt werd voor de rode kleurstof) en het vlas (een produkt waar lijnzaad en de vezels voor de linnenfabrikage uit gehaald worden)
-het watersnoodsmuseum (gevestigd in de vier caissons die in 1953 zijn gebruikt om het gat in de dijk bij Ouwerkerk te sluiten. Het vertelt alles  over de ramp van 1953 en der huidige water-beheersing),
-het Zeews Museum met 6 wereldberoemde enorme wandtapijten
, vervaardigd tussen 1593 en 1604, die het verhaal vertellen van de Zeeuwse strijd tegen de Spanjaarden in de 80 jarige oorlog. Ook herbergt het een waardevolle collectie Zeeuws erfgoed. Elke 1e vrijdag van de maand zijn er speciale kinder activiteiten.

 

 

Fotogalerij: Molens

Molens:
Molens zijn overal in Zeeland te vinden, 75 in totaal. Graan en koolzaad werd er met name gemalen.
Er zijn steeds minder echte molenaars. De meeste molens worden heden ten dagen door vrijwilligers in werking gesteld. Hierdoor zijn de molens helaas beperkt voor bezoekers geopend. Als de molen voor bezoekers is opengesteld, dan heeft de molenaar aan of bij de molen de blauwe wimpel uitgehangen. Vaak is dat op een zaterdag.
Op de 2e zaterdag van mei is het nationale molendag.  Dat is een dag waarop zoveel mogelijk molens draaien en open zijn voor publiek. Er worden dan ook diverse activiteiten georganiseerd. 

Op de  molendatabase vind u alle molens.
Wissenkerke telt 2 molens: "Landzicht" (1826)  en "de Onderneming"( uit 1860). Deze laatste molen ligt op een paar meter van uw vakantiehuis en is nog steeds in gebruik. U kunt er oa meel, diervoeder en klompen kopen.
In Colijnsplaat vindt u "Nooitgedacht" en  "de Oudemolen" de oudste molen van Zeeland. In Kortgene vindt u: De Korenbloem".

In Vlissingen, bij de Oranjemolen,is in de 2e Wereld oorlog flink gevochten. Deze kuststrook werd door de geallieerden Uncle Beach genoemd. Hier kwamen geallieerden vanuit de zee aan wal. . In de molen is een expositie over deze gebeurtenis. kun je een Biber zien. In directe omgeving is een biber te zien: een eenmansonderzeebootje dat de Duitsers gebruikten.
Molen de Jonge Johannes in Serooskerke is nu een kinder speel paradijs met midgetgolf, avonturenparcours, kinderboerderij, restaurant en nog veel meer..
Molen Den Haas in het centrum van Zierikzee stamt uit 1727 en werkt nog volop.

Molen De Hoed in Waarde (Zuid-Beveland) is rond 1550 in Gent gebouwd en werd in 1858 opnieuw opgebouwd in Kruiningen. Daar bleef hij in gebruik tot 1945. IN 1963 volgde een uitgebreide restauratie. Na het overlijden van de molenaar raakte de molen in verval en werden de onderdelen opgeslagen. In 1991 werd De Hoed volledig herbouwd in Waarde.