Monumenten en Kunstwerken

Monumenten & Kunstwerken

- Onderweg in Zeeland komt u diverse mooie beelden/kunstwerken tegen. Zomaar onverwacht in een veld, op een picknickplaats, of ergens in een stadje. Zierikzee staat bekend als monumenten stad, maar ook Vlissingen, Veere en Middelburg herbergen vele mooie kunstwerken, aparte gevelstenen, prachtige oude deuren. Wist u overigens dat de familie van President Roosevelt oorspronkelijk uit Tholen komt. Daar vindt u het Four Freedomsmunument.
- Ook kom je veel vliedbergen tegen. Archeologen denken dat een vliedberg een oude kunstmatig aangelegd aarden heuvel is. Ook wel motte genoemd. Op deze heuvel stond vaak een mottekasteel: een vaak torenvormig en uit hout opgetrokken middeleeuwse burcht. Kastelen waren voor kleine plaatsen te duur, daarom werden houten burchten gebouwd.  Men denkt dat mottekastelen eind 10e eeuw ontstaan zijn. Bij terra maris is een 10m hoge replica herbouwd.
- Hier en daar vind je nog kastelen. Sommige zijn af en toe geopend voor publiek.  Slot Moermond in Burgh-Haamstede (13e eeuw). Kasteel Westhove vlakbij Domburg: met een slotgracht en een ophaalbrug. Slot Baarland in Baarland.  Kasteel Hellenburg bij Baarland waarvan alleen de gerestaureerde fundamenten aanwezig zijn. Kasteel Ter Hooge in Koudekerke. Kasteel de Elderschans in Aardenburg (Zeeuws Vlaanderen) dat vroeger een onderdeel van de spaanse linies was.
- In zeeland kom je zowel protestantse als katholieke kerken tegen. De meeste kerken stammen van na 1566: toen tijdens de beeldenstorm veel is vernield. Aan de grote kerken zie je dat sommige dorpen vroeger erg welvarend zijn geweest
. Een speciaal "kerkenpad" brengt u langs 15 oude kerken op Zuid-Beveland
In de kerk van Kortgene is een oude franse klok te bewonderen. IN 1674, tijdens de oorlog tussen Nederland en Frankrijk, viel een Hollandse vloot het franse eiland Nourmoutier aan en beladen met buit keerden ze naar Nederland terug. Het verhaal gaat dat de vloot langs Kortgene is gevaren en dat de klok zo in dit dorp is beland. In de 2e Wereld Oorlog is de klok ook nog even in Duitse handen geweest, maar ze werd weer teruggevonden.
De hervormde kerk van IJzendijke, gebouwd in 1614,  is de op één na oudste hervormde kerk van Nederland. Bijzondere elementen zijn het Bätz orgel uit 1872, een tiengeboden bord en een spreukenbord uit 1920 en een gedenksteen van de bouw uit 1612.
-In Zeeland vind je veel ringdorpen: een dorp met een rond plein, een kerk en eromheen huizen en boerderijtjes. Vaak vind je er nog een travalje: een frame achtig bouwwerkje waar de hoefsmid vroeger de paarden nieuwe hoefijzers onder sloeg.
- De Kust van Walcheren maakte onderdeel uit van de Atlantikwal en werd door de Duitse bezetters zwaar bewaakt. Vele
bunkers uit de 2e Wereld Oorlog zijn gesloopt, maar tussen Vlissingen en Middelburg vind je er nog een stuk of 80. De fietsroute sporen van WO II voert hier lang. In het museum en Speelpark Toorenvliedt staan 11 bunkers. Deze vormden samen met het landhuis een Duits divisie hoofdkwartier in de 2e Wereld Oorlog.Een van de bunkers is ingericht als museum bunker.