nostalgische evenementen in Zeeland

Zeeland verweven is met de zee en de visserij: vele hedendaagse feesten zijn hieraan verwant: mosselfeesten (oa in Yerseke, Bruinisse, Zierikzee en Middelburg), havendagen (oa in Vlissingen en Zierikzee) en visserijdagen. De site van Cultureel Erfgoed Zeeland biedt een  maritieme evenementenkalender.
Tijdens de havendagen van Zierikzee kan men deelnemen aan het boegsprietlopen. Verkleed probeert men dan over boegspriet (de lange mastboom) te lopen, die voor de boeg van het schip uitsteekt.


- Straô rieën: Elk jaar in 6 weekends voor Pasen, worden vanuit diverse dorpen straô's gehouden om de lente in te luiden: Renesse, Burgh-Haamstede, Noordwelle, Scharendijke, Ellemeet en Serooskerke.  Deze oer Schouwse traditie dateert uit 1643 en is sinds 2018 door de Unesco op de lijst van beschermd cultureel erfgoed geplaatst. Van origine mochten alleen de jonge boerenzonen en -knechten aan deze rit deelnemen en op die dag met hun paarden naar het straô (zeeuws voor strand) rijden. Daar reed men dan met die gespierde Zeeuwse werkpaarden (die wel 1000 kg kunnen wegen!)  door het water, omdat dit goed zou zijn voor de winterse paardenhoeven en benen. De boeren waren zuinig op hun paarden, omdat ze zonder hen de zware zeeuwse klein niet konden bewerken.
- paardenmarkt in Zierikzee : 1e woensdag voorafgaand aan 1e donderdag in juni. Te zien is oa hoe zeeuwse trekpaarden in een nostalgische travalje nieuwe hoeven krijgen. Deze traditie is er al sinds 1389.
-
Het ringrijden: Ongezadelde Zeeuwse trekpaarden galopperen (draf is verboden) over een smalle, met zandbestrooide baan van 36 meter. De ruiter moet met zijn lans een ring van 38 mm doorsnede weten te steken. Deze hangt halverwege boven de baan. In de loop van de wedstrijd wordt die ring steeds kleiner, tot zelfs 10 mm! De uiteindelijke winnaar wordt gejonast door de andere ruiters. Er is ook een prijs voor het mooist versierde paard.
- Bij het sjeesjes rijden wordt er gereden in een koets. Zowel de koets als het paard moeten versierd zijn. In de koets zitten een man en vrouw (soms met kinderen) die in klederdracht gekleed zijn. De man ment het paard over een parcours, terwijl de vrouw zoveel mogelijk ringen, die boven de weg in een ijzeren bus hangen, met een lans probeert te steken. Het gaat niet om de snelheid, maar het paard moet wel blijven draven.

- De Sacraments processie was een belangrijk ritueel in de katholieke kerk. Tijdens deze processie dragen de priesters en andere gelovigen het Allerheiligste Sacrament plechtig door de straten van het dorp. In Kwadendamme in dit weer een traditie geworden op de 2e zondag van juni: met schuilkerk, Mariakapel, onstrans en de mzuiek van Con Affezione. Na afloop vloeit het Bonifacius Abdijbier.
- Vlas-dag: (midden augustus in Dreischor): U krijgt hier een indruk hoe vlas vroeger verwerkt werd. Hoe vlasmannen met oude machines het vlas repelen, wingelen en breken. Van de vlas werd lijnzaad en lijnzaadolie gewonnen. Van de overblijfselen (een stevige vezel) werd linnen en touw gemaakt. Het resprodukt dat na het persen van de olie overblijft wordt gebruikt als veevoer.
- Weefmarkt:(midden augustus Havenplein Zierikzee) staat in het teken van wol, spinnen, weven, breien, vilten, quilten en nog veel eer. Er zijn demonstraties, met kan zelf aan de gang en er zijn materialen te koop.
- Bietentocht: vanaf september worden de suikerbieten (in het zeeuws: suukerpeeê) geoogst. Vroeger werden de vele bieten daarna via de landbouwhaventjes over het water naar de suikerfabriek vervoerd, bijvoorbeeld naar Steenbergen,. Sinds 1999 varen historische zeilvrachtschepen (platbodems) deze bietentocht opnieuw. De bemanning is in historische kostuums gekleed. Men start in Zierikzee en daarna worden Goes en Colijnsplaat aangedaan, om daarna via Steenbergen naar het eindpunt Willemsstad te varen. In het kanaal naar Goes worden de schepen gejaagd door Zeeuwse trekpaarden. Maar soms moet de bemanning het doen!
-Zeeuwse keverdag: honderden kevers komen zondag 19 juli 20145 naar Goes.