Zeeuwse Nostalgie

Nostalgie

De Zeeuwse klederdracht is behoorlijk bewerkelijk om aan te trekken.. Je ziet steeds minder mensen in klederdracht. Gelukkig laten streekdrachtverenigingen bij diverse evenementen zien hoe men vroeger gekleed ging. De dracht verschilt van dorp tot dorp. In het historisch museum in Goes kun je nog vele verschillende drachten zien.
-het Zeeuws Museum in MIddelburg geeft workshops waarbij u oude naai-, plooi- en vouwtechnieken leert van de zeeuwse klederdracht.
-Zeeuwse Missjes: Twee zeeuwse dames maken de zeeuwse klederdracht weer origineel en hip. Ze verkopen  oa. fietstassen, kaarten, posters, schoudertassen.

Enkele leuke zeeuwse nostalgische producten & souvenirs
De Zeeuws Knoop is sinds de 18e eeuw onderdeel van de Zeeuwse klederdracht. De mannen droegen deze knopen op hun hemd, op hun vest en op hun boord. De vrouwen droegen de knoop vooral als sieraad: als mutsspelden of als broche. Sinds een paar jaar is de knoop erg hot en komen er steeds meer producten met de zeeuwse knop vorm: chocolade, kaas, sieraden (gemaakt van zilver tot fimo klei), zeepjes, kaarsjes, bakblikken. fietsbellen, dekbedovertrekken etc. Een leuk idee om als souvenir mee naar huis te nemen.
Ook de  bloedkoralen zie je ook weer op diverse manieren voor de dag komen.
Zelfs het oude zeeuwse schortenbont met het kleine hartjes motief, wordt weer creatief gebruikt: in slabbertjes, draagdoeken, gastendoekjes, koffertjes. (bv bij tikkeltje zeeuws)
-Meekrap is een natuurlijke rode verfstof waarmee de Romeinen al stoffen rood kleurden. De kleur wordt gewonnen uit de wortel. Deze wortel was in Nederland 3 eeuwen lang een belangrijk economisch product, dat vooral  op de Zeeuwse klei goed gedijdei. Na de industriele revolutie (begin 1900) begon men de rode kleur op een goedkopere synthetische wijze te maken. Momenteel komt de meekrap weer meer in de belangstelling, omdat het een natuurlijk product is.
-Vlas velden zie je jammer genoeg steeds minder in Zeeland. Vlas is een 1 jarige plant met witte of blauwe bloempjes. Het wordt gebruikt voor linnen-garens, lijnzaad (dat oa wordt verwerkt in zeep, verf en linoleum) en ook voor isolatiematerialen.

-In het streek- en landbouw museumGoemanszorg in Dreischor wordt veel aandacht besteed aan de meekrap, het vlas en het zeeuwse trekpaard
- originele houten klompen met diverse motieven worden gemaakt door Klompen makerij Traas . U vindt er ook pantoffels in een klompvorm.