Zeeuwse natuur in originele zeep

21-11-2015 09:37
 • Dorianne Kalverboer-Clouvel
  Ze maakt zeepjes, douchegel en bodymilk met natuurlijke - als het even kan Zeeuwse - producten. De Zierikzeesche Zeepfabriek van Dorianne Kalverboer-Clouvel is sinds april gevestigd aan het Havenplein in Zierikzee.
  Haar zeep met zeewier uit de Oosterschelde vliegt de winkel uit. Die met zelfgeplukte stukjes duindoorn en avocado en die met zeewier trouwens ook. Jaren geleden begon de van geboorte Franse ondernemer als hobbyist zeep te maken. "Ik was allergisch en als je op de etiketten ziet wat er allemaal voor chemische spullen in cosmetica zit, dat is ongelooflijk. Toen ben ik zelf maar zeep gaan maken met natuurlijke, biologische - dus zonder kunstmest - geteelde stoffen."
  Achter in de Zierikzeesche Zeepfabriek is achter een raam de extruder te zien: het apparaat waarin ze haar oliën en andere ingrediënten mengt. Eerst het basisproduct dat zes weken moet rijpen om het bindende loog te laten verdampen. Daarna de kleur- en geurgevende ingrediënten, goed voor inmiddels zo'n zestig soorten zeep. Voor Dorianne is het slechts het begin.  "Ik wil een Zeeuws cosmeticamerk maken. Niet die Zeeuwse knopzeepjes die uit China komen, maar echt producten van hier."
  Eenmaal goed gemengd wordt de zeep als een dikke spaghettisliert door een vormpje geduwd om daarna in plakken te worden gesneden. Van hartvormig tot de robuuste 'standaardvorm'. 'Zeeland' staat er in de zeep gedrukt. En een enkele draagt de tekst 'Zierikzee'. Op bestelling is elke tekst of elk logo mogelijk.
  Variatie alom. Zeep 'nostalgie' heeft een scrub van gemalen abrikozenpit. Scrubs zijn ook los verkrijgbaar, evenals zelfgemaakt badzout en kaarsen. "Niet met paraffine maar met ecosoyawas." Er is veel meer in de Zierikzeesche Zeepfabriek. Theesetjes, mooi bedrukte ovenschalen en - per stuk verkrijgbaar - hangers voor in de kerstboom van glas, hout en stof. Van Marja Visscher zijn er kettingen met vilten kralen en gekleurde oesterschelpen. "Ik kies alles wat hier staat uit op gevoel, zodat mensen iets te kiezen hebben. Maar voor mij staat de natuurlijke cosmetica voorop."