Verstilde dorpjes en monumentale stadjes:

19-11-2014 19:27

Een dagje cultuur snuiven, terrasje pikken of lekker winkelen: dat kan in Veere, Middelburg, Zierikzee en Goes. Al deze plaatsen hebben vele gezellige terrassen, restaurants en een diversiteit aan winkels en leuke, aparte boetiekjes. Ook de Belgische plaatsen Antwerpen, Gent en Brugge zijn snel te bereiken via de Westerschelde tunnel .
-- Middelburg heeft een boeiend en rijk verleden. De vele monumentale panden, oude pakhuizen en rijkelijk versierde patriciërswoningen zijn herinneringen aan een tijd dat Middelburg een florerende handelsplaats was en op Amsterdam na, de rijkste stad van Nederland was. Het heeft wel meer dan duizend wettelijk geregistreerde monumenten. Middelburg heeft een van de hoogste torens van Nederland: De abdijtoren de Lange Jan is 90,0 m hoog! Als u de 207 treden omhoog klimt krijgt u een waanzinnig uitzicht. In de abdij hangt een beroemde collectie wandtapijten waarop de zeeslagen uit de 80 jarige oorlog worden uitgebeeld. Een prachtig pittoresk straatje is de Kuiperspoort. Vroeger maakten kuipers de tonnen voor schepen van de VOC. Op de vismarkt werd vroeger de vis verhandeld, nu zijn hier regelmatig kunst en rommelmarkten. Middelburg staat op een 2e plaats qua diversiteit in haar winkelcentrum van Middelburg (lijst 2012) en vele antiekwinkeltjes.
-- Vlissingen is bekend om zijn boulevard aan de Westerschelde, waar de grote schepen binnen handbereik voorbij schuiven. Tegenwoordig kun je ook een bezoek brengen aan de kazematten.  Deze kazematten (1811) zijn namelijk te vinden in het hart van het Keizersbolwerk, een onderdeel van de Vlissingse vestingwerken uit 1548.  Een kazemat is een militair bouwwerk dat gebruikt wordt voor verdedigingsdoeleinden tegen vijandelijk vuur. Vaak worden er ook voorraden zoals munitie bewaard. De Kazematten in Vlissingen bestaan uit verschillende ruimtes en hebben diverse functies gehad. Karel V, Michiel de Ruyter en Napoleon hebben hier rondgelopen. Opvallend is dat de originele garnizoensbakkerij van Napoleaon na al die jaren nog intact is. Ooit werden hier 4800 broden per etmaal gebakken. In de buurt van de Oranjemolen heb je "Uncle Beach". De geallieerden noemden dit strand zo bij de invasie in 1944. Daar is een Biber te zien. Een kamikaze achtig eenmansonderzeebootje, dat door de Duitsers gebruikt werd in de 2e Wereld Oorlog.
-- In Zierikzee is het de moeite waard langs de oude (vissers)haven, de stadsmuren en het oude centrum te slenteren. Zierikzee noemt men wel de monumenten stad: het bezit meer dan 500 rijksmonumenten! Beklim ook de 281 treden van de Dikke Toren (1454) en geniet van het uitzicht.
-- Veere is bijzonder: het hele plaatsje is eigenlijk een groot museum: met een historisch centrum, Schotse huizen en ook nog meerdere jachthavens aan het Veerse Meer. Een must!
-- Nisse is een van de mooiste dorpen van Zeeland. Van oorsprong een kerk-ringdorp., maar heden is de ring rond de kerk opgegaan in het grote dorpsplein. Aan dit plein ligt nog een oude veedrinkput " ofwel "Vaete" genoemd.
-- Dreischor is het best bewaarde ringdorp van Zeeland met in het centrum de scheefgezakte 14e eeuwse Adriaanskerk. Men denkt dat Dreischor ooit is ontstaan als een soort strafkolonie. De schorren (buitendijks gebied dat vaak onder water komt) waren een ideale plek om allerlei geteisem uit de provincie naar toe te brengen...
--Wemeldinge is het oudste dorp van Zuid Beveland. Het nostalgische peilhuisje en de sluisbruggen herinneren nog aan de tijd dat Wemeldinge een bloeiend centrum voor de binnenscheepvaart was. De plaats is ontstaan op een kreekrug en lag daardoor wat hoger dan het omringende land en bood veiligheid tegen het water. Om zich te beschermen tegen hoge vloeden werden er vliedbergen aangelgd. De vliedberg die er nu nog ligt is met zijn 12 meter de hoogste van Zeeland.
- Domburg is de oudste badplaats van Zeeland. Al sinds 1834 wordt er in de zee gekuurd. Toen kwam men voor de heilzame werking van het zeewater en reed men met badkoetsjes het water in. Dankzij de komst van Dr Metzger (werelds eerste fysiotherapeut) kwam rond 1900 de Europese adel naar Domburg om te kuren oa Koningin Elisabeth van Roemenie en het Russisch vorstenhuis. In het kielzog van de adel kwamen de kunstschilders. Piet Mondriaan is in Domburg begonnen met zijn impressionistisch werk waar hij in New York om bekend werd.
- Mini Mundi
in Middelburg toont Zeeland in miniatuur.