Unieke vondst: tien parels in één oester

17-08-2015 21:41

YERSEKE - Het komt vaker voor dat mensen een parel in een oester vinden. Zelfs twee is nog geen unicum, maar tien parels in één oester hadden ze bij de viswinkel in Yerseke nog nooit gezien. Maar dat is precies wat er zaterdag gevonden werd tijdens de Mosseldag in Yerseke.

Parels
Een parel in een oester ontstaat wanneer de oester in plaats van plankton per ongeluk een korreltje zand, een parasiet of zeewier binnenkrijgt. Zo'n vreemd stukje irriteert de oester en probeert het daarom te verwijderen. Als dat niet lukt, beschermt de oester door een dun laagje parelmoer om het deeltje heen te bouwen.

Bijzonder
Fotografen, cameraploegen van de landelijke televisie. Sinke krijgt het maandag allemaal over zich heen. Hij mag dinsdag zelfs aanschuiven bij de talkshow Jinek op NPO1. Blijkbaar is de oester met inhoud zelfs zo bijzonder dat het volgens het Natuurhistorisch Museum bij hen thuishoort.

In de koelkast
Sinke weet nog niet of hij de parels daar naartoe laat gaan. "Voorlopig denk ik erover om ze op sterk water te zetten", zegt de fortuinlijke oesterman. Hij noemt zijn vondst uniek. "Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik heb er al heel veel opengemaakt, maar dit heb ik nog nooit gezien. Eén of twee parels in een oester komt vaker voor, maar tien stuks is echt heel bijzonder." Intussen bewaart Sinke zijn oester gewoon in de koelkast.

Oestercultuur

Omdat de vondst zo bijzonder is, wil conservator Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum de oester graag in zijn collectie opnemen. Bij het tentoonstellen van de oester met de parels kan dan ook informatie worden gegeven over de oestercultuur in Yerseke en over het ontstaan van parels in oesters.

Onderzoeken
Voordat de oester wordt geëxposeerd wil Moeliker hem eerst microscopisch onderzoeken. Hoewel er bij hem nog geen alarmbellen rinkelen, wil hij wel eerst uitsluiten dat het hier om een grap gaat. De medewerkers van de viswinkel hopen dat iemand een bod op de oester wil uitbrengen. Maar volgens Moeliker heeft het museum daar geen geld voor.

Vrijkaarten
Wel broedt de conservator op acties waarvan zowel het Natuurhistorisch Museum als de viswinkel beter worden. Bijvoorbeeld vrijkaarten of korting op de toegang van het museum. Momenteel trekt het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam gemiddeld veertigduizend bezoekers per jaar. Door het exposeren van de bijzondere oester kunnen dat er meer worden.