Stadsbrouwerij Slot Oostende in Goes wil over een jaar openen

16-12-2015 09:29

GOES - Jacoba van Beieren zou niet weten wat ze ziet. De middeleeuwse gravin van Zeeland van wie wordt gezegd dat zij ooit in Slot Oostende in hartje Goes heeft gewoond, kon waarschijnlijk niet bevroeden dat pak 'm beet zes eeuwen later een stadsbrouwerij in haar voormalig optrekje wordt gevestigd. Maar wel één met een knipoog naar het verleden, laten de bouwtekeningen zien.

De restanten van het slot zijn een rijksmonument. De historische locatie aan de Singelstraat bestaat uit een pand (het voormalige Griekse restaurant Rhodos) en een stuk grond waar ooit de bioscoop stond. Yamina Abdoun uit Kloetinge en Anita Maas uit Goes kochten deze zomer de plek, met het idee er een stadsbrouwerij te vestigen. De plannen zijn inmiddels in een vergevorderd stadium en de dames mikken er op volgend jaar rond deze tijd te kunnen openen.  Het ontwerp van architectenbureau Rothuizen is klaar en het complex belooft een ware blikvanger te worden, inclusief kantelen. 'Kasteel-industrieel', noemt Maas het. De gewelven en ridderzalen die nog bestaan, moeten volledig worden gerestaureerd. De provincie draagt daar ruim zeven ton aan bij, de rest van de miljoeneninvestering moet de BV Jacoba van Beieren zelf ophoesten.
Het gerstenat zal niet alleen in het slot worden geschonken, maar ook naar de lokale horeca en handel gaan, is het plan."We willen uiteindelijk naar 250.000 liter bier per jaar gaan."

"We willen er echt iets bijzonders van maken" Want wie denkt dat Goes er weer 'zomaar' een horecagelegenheid bijkrijgt, heeft het mis.. Behalve de brouwerij zelf, waar het hele proces te zien is, komen er verschillende zalen waar kan worden gegeten, een winkel waar bier en taarten, (geïmporteerde) wijn en olijfolie wordt verkocht, een leesgedeelte met boekenruilsysteem, een kinderrestaurant, een grote feestzaal, vier hotelkamers waarvan één een bruidssuite en een grote tuin. Die is ook openbaar toegankelijk, want hij zal tevens dienst doen als een doorsteek richting de Wijngaardstraat. "In ons horecagedeelte is altijd iets te beleven, live muziek, een literaire zondagochtend, verzin het maar", zegt Maas. "En in de gewelven willen we bierproeverijen houden." De kaart loopt uiteen van pizza en pasta's tot kreeft, kaviaar en oesters. "Je kan ook 's avonds gewoon soep met brood of een tosti krijgen, we willen voor iedereen toegankelijk zijn." Alles bij elkaar telt het complex straks vijfhonderd zitplaatsen, binnen en buiten. Overigens zijn de zalen ook allemaal af te huren. Maas spreekt van een aanwinst voor Goes en merkt ook dat het leeft. "Boven verwachting, geweldig. We willen mensen ook laten meedenken, zoals bijvoorbeeld met het logo is gebeurd."

Op maandag 21 december is er een inloopavond voor iedereen die is geïnteresseerd in de plannen. De locatie is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor de nieuwsbrief via www.slotoostende.nl, dan volgt de uitnodiging per e-mail.