Schotse hooglanders op de Kop van Schouwen

25-02-2016 19:01
Fotograaf: Frans TijinkBron: Natuurmonumenten

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten slaan aan het begin van 2016 direct de handen ineen op de Kop van Schouwen tegen het dichtgroeien van de duinen. Naast de shetlandpony’s komen ook elf Schotse hooglanders helpen bij het open houden van de duingebieden van de twee natuurorganisaties.

Verdwijnen eeuwenoud duinlandschap

Door het neerdalen van stikstof, een kunstmest, groeien de duinen in een rap tempo dicht en verdwijnt een eeuwenoud duinlandschap. Waar vroeger het konijn goed in staat was de duinen open te houden, hebben verschillende ziektes de konijnenpopulaties flink verminderd. De reeds aanwezige shetlanders houden korte vegetatie wel kort, maar laten de hogere vegetatie staan. Hier ligt een mooie taak voor de Schotse hooglanders. De runderen zijn wat minder kieskeurig en grazen graag in de ruigere stukken.

Schotse hooglanders

De roodharige runderen zien er ruig uit met hun grote horens, maar zijn erg tolerant naar mensen. Boswachter Alex de Visser van Staatsbosbeheer: “Schotse hooglanders reageren heel ontspannen op mensen. Vaak kijken ze even op, maar beginnen dan al snel verder te grazen. Het blijven wilde dieren, dus houd ten alle tijden wel minimaal 25 meter afstand.” Van loslopende honden kunnen de dieren wel in paniek raken. Er zijn geen hondenlosloopgebieden op plaatsen waar Schotse hooglanders lopen, maar de ervaring is dat niet iedereen honden aan de lijn houdt. Boswachter en toezichthouder van Natuurmonumenten Jan de Roon: “Met de komst van de Schotse hooglanders is het extra belangrijk dat honden niet loslopen in het belang van de koeien, honden en hun baasjes.”

Fotograaf: Wendy JanseBron: Staatsbosbeheer

Samenwerking

Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten openden al eerder de hekken voor de shetlandpony’s die in gebieden van beide natuurorganisaties hun kostje bij elkaar scharrelen. Ook de Schotse hooglanders krijgen deze natuurgebieden tot hun beschikking. De dieren zijn vanaf half januari te vinden in de Zeepeduinen, de Meeuwenduinen en een klein deel van de Boswachterij bij de Adriaan van der Weijdeweg.

Ontdek de Zeepeduinen!

Wil jij graag de Zeepeduinen verkennen en kans maken om de Schotse hooglanders in het natuurgebied tegen te komen?