Rijkelijk gevulde schatkamer aangetroffen op Noordzeestrand

16-08-2015 09:21

Zaterdag 25 juli 2015 trok een zware storm met hevige windstoten over ons land en vooral de kustprovincies waren voor deze storm het doelwit. Veel stormschade, en er vielen diverse gewonden en zelfs een dodelijk slachtoffer te betreuren. Toch leverde deze storm voor strandjutters met een interesse voor de mariene biodiversiteit een ware goudmijn op.

De dag na de storm lag het Noordzeestrand bezaaid met ontelbare aangespoelde schelpen en andere zeedieren.

Meteen na de storm kwamen er honderden of mogelijk duizenden meeuwen op het strand om eten te zoeken. Op sommige plaatsen op het strand lagen zelfs  bergen van 20 tot 30 centimeter hoog opgestapelde schelpdieren en andere zeedieren. Veel van de schelpen waren verse exemplaren met de vleesresten er nog in.

Het eerst wat opviel waren de misschien wel miljoenen Amerikaanse zwaardschedes (Ensis directus) en Otterschelpen (Lutraria lutraria). .. Tussen deze schelpen werden ook nog massaal Halfgeknotte strandschelpen (Spisula subtruncata), Nonnetjes (Macoma balthica) en Witte dunschalen (Abra alba) aangetroffen. Bijna alle exemplaren waren nog levend of bevatten nog verse vleesresten.


 

Verder, minder talrijk, maar ook vaak nog levend of met vleesresten werden de volgende soorten tweekleppige schelpdieren gevonden: Zaagjes, Grote strandschelpen, Tere en Rechtgestreepte platschelpen en Mossels. Tevens werden schelpen van de volgende huisjesslakken gevonden: Grote tepelhoorns, Fuikhoorns en Muiltjes. Tussen de enorme aantallen schelpdieren werden ook nog duizenden verse Gewone zeesterren, honderden Heremietkreeften, Slangsterren, Zeeklitten, Gewone zwemkrabben, tientallen Strandkrabben en enkele Fluwelen zeemuizen naast heel veel dode platvissen op het strand aangetroffen. Ongetwijfeld konden nog veel meer soorten zeedieren op het strand aangetroffen worden, maar die lagen dan verstopt tussen de bergen schelpdieren.

Tussen het aangespoelde materiaal werden vele duizenden verse en gave exemplaren van Otterschelpen aangetroffen (foto: Gab Mulder)
 gave exemplaren van Otterschelpen aangetroffen (foto: Gab Mulder)

Het is een feit dat zware stormen heel veel schade en menselijk leed veroorzaken. Maar ze deponeren ook altijd een ware schatkamer met heel veel verse en gave exemplaren van een groot aantal en veel soorten zeedieren op het strand. Voor de liefhebbers en geïnteresseerden in de mariene biodiversiteit is het na een zware storm altijd een genot om direct na een storm het Noordzeestrand af te struinen op zoek naar fraaie strandvondsten.