Massaal aantal Brokkelsterren in de Oosterschelde

10-05-2015 10:08

De Oosterschelde is een Natura-200 gebied. De biodiversiteit (hoewel bedreigd door zandhonger en heel veel menselijke activiteiten!)  is nog steeds behoorlijk groot. Voor sportduikers met enige kennis van de diverse soorten zeedieren zijn er veel duikplaatsen te vinden waar je gedurende een gemiddelde duik van een uur 50 tot misschien wel meer dan 75 soorten zeedieren kunt aantreffen.

De Brokkelster komt algemeen voor in de Oosterschelde. Momenteel komen ze echter op een aantal plaatsen zo massaal voor dat  andere zeedieren zoals anemonen, kokerwormen maar ook vissen en vele andere soorten zeedieren verdrongen worden. Brokkelsterren hebben maar weinig natuurlijke vijanden en het wachten is op een strenge winter van het type Elfstedentocht om de populatie Brokkelsterren weer onder controle te krijgen.

De brokkelster doet zijn naam eer aan, er brokkelen namelijk snel stukjes van de armen af.  Gelukkig kan hij net als andere zeesterren nieuwe armen aan laten groeien als hij ze kwijtraakt. De brokkelster heeft naar verhouding een kleine schijf en grote armen. Ze kunnen allerlei mooie kleuren hebben. Met de ruig bestekelde armen filtert de brokkelster plankton uit het zeewater. Ze zijn erg gevoelig voor winterkou; na een strenge winter zijn ze zeldzaam.


  • De brokkelster komt voor in de Noordzee, de Waddenzee en in het deltagebied. In de Waddenzee zijn ze wel schaars. Vooral in de Oosterschelde komen ze zo massaal voor, dat ze plaatselijk een dik tapijt op de bodem vormen. De brokkelster leeft normaal gesproken tot op 500 meter diepte, maar er zijn zelfs brokkelsterren gevonden op 4 kilometer diepte.