Heldere nacht, kans op vallende sterren

10-08-2015 12:50

Jaarlijks fenomeen

Elk jaar kunnen we rond 12 augustus een meteorenregen verwachten. De aarde kruist dan de baan van komeet Swift-Tuttle. Doordat de baan van de komeet gevuld is met stof en steentjes zullen deze deeltjes de atmosfeer binnendringen en verbranden. Omdat de aarde er meerdere dagen over doet om het gebied met gruis te doorkruisen kunnen de meteoren meerdere dagen worden waargenomen. De eerste meteoren zijn zelfs een paar weken van te voren zichtbaar.

De volgende nachten zullen steeds vaker meteoren van de Perseïden de dampkring binnendringen en met het blote oog waarneembare lichtsporen veroorzaken. In de nacht van woensdag op donderdag bereikt de vallende sterrenregen haar hoogtepunt met tientallen meteoren per uur. omdat er helder weer verwacht wordt, zul je een goede kans hebben dit waar te kunnen nemen.

De meteoren zwerm Perseïden bereikt op donderdag 13 augustus 2015 rond 13 uur zijn maximum. De radiant van de zwerm staat rond 07:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 84° boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 85 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. Rond 05:45 uur gaat het schemeren en om 06:21 uur komt de Zon op. De Maan komt om 06:15 uur op, is voor ongeveer 3% verlicht en stoort niet. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is rond 03:30 uur (zie het kaartje). De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 58° boven de noordoostelijke horizon. In onze streken zijn dan vermoedelijk circa 55 meteoren per uur van deze zwerm te zien. Samen met meteoren van andere zwermen, en sporadische meteoren, zijn er in totaal circa 68 “vallende sterren” per uur te zien.

https://hemel.waarnemen.com/meteoorzwermen/Perseiden_2015.html