Eerste binnendijkse oesterfarm ter wereld opent de deuren

01-11-2015 09:00
COLIJNSPLAAT - De eerste binnendijkse oesterfarm ter wereld opent 27 november officieel de deuren in Colijnsplaat. Vader Sam en zoon Sybe Smit uit Koudekerke gaan pal naast de Zeelandbrug in een honderd meter lange loods oesters kweken.

Na jarenlang onderzoek, samen met de aquacultuurgroep van de HZ in Vlissingen, begon een half jaar terug de bouw van de oesterfarm. Die beslaat drie hectare grond aan de boorden van de Oosterschelde bij Colijnsplaat. Het voor de kweek benodigde zeewater komt via een pijpleiding vers uit de Oosterschelde binnen.

Buitenvijvers

Voor de kweek van 'plantaardig' plankton zijn 24 buitenvijvers van elke 260 kubieke meter aangelegd. Plankton is het voedsel voor de oesters, die in een 1200 vierkante meter grote loods worden gekweekt. Dat gebeurt in gepatenteerde, stapelbare kweekbakken en bij een constante temperatuur van 7 graden Celcius. Een vorm van oesterteelt die 'uniek is in de wereld', zeggen vader en zoon Smit.

Kromme oesters

Ze willen niet alleen platte, maar ook kromme (creuses) oesters kweken. Ze streven naar topkwaliteit: een oester met een hoog vet- en vleespercentage. Dat is goed mogelijk in een overdekte loods, want de schelpdieren worden in de bassins niet blootgesteld aan extreme temperaturen en natuurlijke vijanden, zoals het herpesvirus, de Japanse oesterboorder, eidereenden, scholeksters en slakken.

De Smits koesteren nog een plan: een toeristisch bezoekerscentrum, compleet met proeverij.