Binnenlandse vogeltrek door kieviten richting Zeeland

25-02-2016 18:51

Waar het in het noorden van Nederland deze winter flink gesneeuwd heeft en zelfs enige tijd code rood is afgekondigd, heeft Zeeland nog geen vlokje sneeuw gezien. Ook heeft het nog amper in deze provincie gevroren. Dat is te merken aan de kieviten: zij trekken mee met deze vorstgrens en zijn nu veel in Zeeland te zien.

Lopend buffet

Met grote groepen zitten ze nu bij elkaar in bijvoorbeeld de Zuidkust van Schouwen bij Zierikzee. Boswachter Lindoana Todicescu van Natuurmonumenten: “Kieviten trekken mee met de vorstgrens. Best slim, want zo hoeven ze geen lange reis naar warmere oorden te maken, maar vinden ze wel de hele winter lang voldoende voedsel.” Deze weidevogel zoekt namelijk diertjes in de bodem, zodra de bodem bevriest kunnen ze hier niet meer bij.

Fotograaf: Jan NijendijkBron: Saxifraga

"Met een bepaalde lichtinval heeft de kievit zijn verenkleed de kleuren van een regenboog!"

Buitelende kieviten

“Het is een genot om naar deze zwart-witte vogel met karakteristieke lange kuif te kijken. Zeker in het voorjaar wanneer ze door de lucht buitelen op zoek naar een partner. Ze maken dan spectaculaire duikvluchten!” De kievit is een typische Hollandse vogel die in onze bloemrijke weides thuishoren. Niet voor niets hebben Vogelbescherming Nederland en SOVON 2016 uitgeroepen tot het jaar van de kievit. 

Kenmerken van de kievit

  • Lange zwarte kuif die naar voren wijst;
  • Zwart-wit verenkleed;
  • Kort snaveltje waar hij makkelijk ongewervelden mee uit de bodem haalt;
  • Broedt in een klein kommetje van gras;
  • Kievitseieren - die symbool staan voor het begin van de lente - mogen niet meer geraapt worden doordat het slecht met de vogel gaat.

Ga op pad!

Zelf op zoek naar de kievit? Fiets eens deze fietsroute langs de vogelboulevard van Zeeland!

Kijk hier voor de fietsroute >