Zeehonden & Bruinvissen

Zeehonden & Bruinvissen

Zeehonden & Bruinvissen:
- Zeehonden houden van helder water, maar er moet ook voldoende rust zijn. In het visrijke gebied van de Westerschelde en Oosterschelde voelen ze zich thuis. Er zijn er bijna 400 te vinden. De gewone zeehond komt veel voor. Zij krijgen jongen tegen het begin van de zomer. Ze werpen met name op de platen in de Westerschelde en de Oosterschelde. De Grijze zeehond werpt jongen in de winter, op platen die niet onder water komen met hoog water. In Zeeland zijn niet veel van dit soort platen, daarom komt deze zeehond hier minder voor.
De grijze zeehond is meestal wat groter dan de gewone zeehond en heeft een meer kegelvormige kop. De kop van de gewone zeehond heeft net onder het voorhoofd een knik, en lijkt wat meer op een "hondensnuit".
-met een beetje geluk kom je ook bruinvissen (de kleinste walvissoort) tegen. Dit is uniek omdat ze normaal niet voorkomen in een deels afgesloten zeearm. Na lange afwezigheid worden ze sinds 1986 weer gesignaliseerd en sinds 2005 is er zelfs een behoorlijke populatie. Een bruinvis kan maximaal 1,90 m lang worden. In het voorjaar krijgen ze kalfjes. In de Oosterschelde zijn de afgelopen jaren meerdere bruinviskalfjes geboren. Helaas gaan nog veel kalfjes dood, omdat er te weinig vislarven zijn om te eten. Deze vislarven leven van algen, maar er zijn te weinig algen in de Oosterschelde. Een volwassen bruinvis moet de hele dag eten, anders gaat hij dood.

Bultruggen komen sinds 2003 steeds vaker voor in de zuidelijke Noordzee. In februari 2015 is er zelfs een bultrug in de Oosterschelde waargenomen! De bultrug leeft in alle oceanen, in dieper water, maar ze durven ook dichter langs de kust te zwemmen. De zomer brengen ze door in koude wateren rond de polen, in de winter verhuizen ze naar de tropen, om te paren en jongen te krijgen. De meeste bultruggen maken lange reizen van zo'n 5000 kilometer. Een vrouwelijke bultrug heeft zelfs een afstand van zeker 10.000 kilometer overbrugt!. Van bultruggen wordt gezegd dat ze de vrolijkste van alle walvissen zijn. Dat komt omdat ze spectaculaire buitelingen maken wanneer ze hoog boven water springen. Je kunt ze herkennen aan hun grote, ietwat plompe lijf, hun lange flippers en hun pokdalige, platte kop.

 

Zeeuwse Zeemeermin: In de Plompe Toren (Koudekerke) is het verhaal te beluisteren van de Zeeuwse Zeemeermin die honderden jaren terug met een zeemeerman in de Oosterschelde leefde en die door vissers uit het welvarende vissersdorpje Westenschouwen (bij Burgh Haamstede) gevangen werd. Ook al smeekte de zeemeerman dat ze haar vrij moesten laten; de vissers weigerden. De zeemeermin stierf. De meerman vervloekte daarna het dorp Westenschouwen, en zo werd het dorp door de golven van de zee verwoest.
 

Waar zijn bruinvissen en zeehonden te vinden? Kijk hiervoor op onderstaande kaart. Ook op de site van ontdekdeoosterschelde vindt u informatie.
- Zeehonden zonnen graag op een zandplaat in het water. Grote kans om ze waar te nemen is rondom de Roggenplaat voor de kust van Schouwen bij de Plompe Toren. Bij strandovergang Jan van Renesseweg in Renesse kijk je uit op zandplaat de Hooge Platen in de Westerschelde,waar de zeehonden regelmatig zonnen: meestal tussen laagwater en 2 uur daarvoor.
- De beste tijd om bruinvissen waar te nemen is tussen februari en april. Ze worden regelmatig gespot vanaf havenhoofd bij Zierikzee Let op de driehoekige rugvin die boven water uitsteekt.
- Er worden diverse  Natuurvaartochten georganiseerd. Deze vertrekken oa. vanuit Kamperland en Colijnsplaat.
- In de haven van Burgsluis staat een luisterpaal. Daar kun je luisteren naar het geluid van een Zeehond
.
- Zeehonden opvang Aseal in Stellendam (provincie Zeeland) is een zeezoogdieren-opvangcentrum. Je kunt bij Aseal een rondleiding krijgen en zeehonden van dichtbij zien. Verder kun je bij Neeltje Jans een show van zeehonden en zeeleeuwen zien.

- Belangrijk: Zorg ervoor dat u de beesten niet verstoort; zorg ervoor dat u dus genoeg afstand houdt. De Dieren hebben de rust nodig met name in de periode waarop ze hun jongen grootbrengen.
Tip: neem een verrekijker of een fototoestel met zoom mee. Des te meer kans heeft u om de zeehonden goed te kunnen zien.