Natuur & Landschap

Natuur

Natuur Op Noord-Beveland

"Rust en puurheid": daar staat de zeeuwe natuur om bekend. In de verschillende natuurgebieden op het eiland Noord Beveland en elders in Zeeland, vind je nog de rust en de ruimte waarin je graag even wegdroomt.
Op Noord-Beveland vind je inlagen en boomdijken: oorspronkelijke landschapselementen. De grote akkers
zorgen voor een waanzinnig deco en geven u hier een weids gevoel. Doordat het eiland niet overspoeld is met toeristen is het een ideale plek om te onthaasten.
De akkerranden worden vaak ingezaaid met prachtige wildbloemen mengsels. Deze randen zijn prachtig voor het oog, en nuttig voor de wilde dieren. De dijken worden vaak door schapen onderhouden. Zo wordt hier de bijzonder plantengroei in stand gehouden. (de schuine kant van de dijk zorgt voor extra warmte en beschutting van de plant).
Bij Terra Maris, het museum van natuur en landschap kun je kennis maken met de rijk gevarieerde Zeeuwse natuur en geschiedenis van het landschap. Buiten is er een grote landschapstuin.

Op de volgende bladzijden geef ik u enige indrukken van/suggesties voor een ultiem natuurbeleving.

Wil je niets missen, maak dan met een boswachter, een  gids of een bioloog een natuurgerichte belevingsactiviteit zoals : strandjutten, laarzentochten over de slikken, snorkelen etc. Terra Maris, het Arsenaal en Nationaal Park Oosterschelde organiseren dit soort tochten. Voor jong en oud!
Of neem deel aan een Natuurvaartocht.
Er zijn diverse rondvaarten. bv om kreeftenvissers aan het werk te zien, om de grote Stern vogel te zien, krabben te vangen. En natuurlijk om zeehonden te spotten. Men vaart alleen met laagwater uit, zodat je de vele vogels het beste ziet en ook de grootste kans hebt dat je de zeehonden ziet zonnen op de drooggevallen zandplaten. Met een beetje geluk kom je ook bruinvissen tegen. Dit laatste is vrij uniek omdat deze (allerkleinste) walvissoort normaal niet voorkomt in een deels afgesloten zeearm. Vertrek vanuit Kamperland of Colijnsplaat.
 

Een unieke natuurbeleving is een: Survival workshop: tijdens een wandeling door de natuur en over het strand leer je eetbare planten en schaaldieren herkennen, vuur maken en met een compas lopen.

website aanraders:

- boswachters aan zee is een aanrader.
Nationaal park Oosterschelde met info over het landschap, de natuur en activiteiten agenda.
- staatsbosbeheer : info over de natuurgebieden en georganiseerde activiteiten
- het zeeuwse landschap : informatie over de natuurgebieden. Men organiseert diverse natuurtochten.

deltabirding voor vogelkenners de moeite waard.

De natuurgebieden van Noord en Zuid Beveland en Walcheren.