De Zeeuwse keuken is een combinatie van zilte en zoete smaken

Eten & Drinken

Uit Eten?
Op loopafstand vindt u: In Restaurant "De Kroon" (alle dagen open/ U kunt vooraf reserveren), en Cafetaria Sams diner. Meerdere leuke restaurantjes, tavernes, grand cafés, waar u een hapje kunt eten of een maaltijd kunt afhalen vindt u op "Eet nu" . Voor elk budget en elke smaak.

Zeeuwse Zilte Zaligheden

--Verse Vis: De door kotters vers aangevoerde vis en garnalen worden op donderdag morgen in de vismijn in Colijnsplaat gesorteerd en verhandeld. Via een mijnklok wordt de prijs ingezet en bieden de handelaren. Wie mijnt heeft de vis gekocht. Colijnsplaat heeft de grootste garnalenomzet van Nederland!
-- Mosselen groeien 2 jaar in de vele Zeeuwse mosselpercelen. Daarna worden ze opgevist en naar de mosselveiling gebracht. De enige mosselveiling van Nederland vindt u in Yerseke. Tip: maak een rondvaart en bezoek een proeverij!
-- oesters die uit de Oosterschelde komen zijn van topkwaliteit, door de speciale kweekmethodes in Yerseke vindt u vele oesterputten en de enige mosselveiling van Nederland
. Op deze youtube film ziet u hoe dat gaat.
-- de kreeft uit de Oosterschelde heeft een unieke smaak en wordt overal ter wereld geroemd. Alleen de mannetjes rond de 7 à 8 jaar worden geserveerd. Andere kreeften worden bij de vangst meteen terug in het water gezet. Op de laatste donderdag van maart wordt de 1e gevangen kreeft geveild. Er mag tot 15 juli kreeft gevangen worden. Als u meevaart met het schip De Onrust, dan laat een Kreeftenvisser zien hoe de kreeften op de Oosterschelde gevangen worden. Uiteraard kunt u na afloop ook een stuk kreeft eten.
- Al Zeekraal en Lamsoor gegeten? Ze groeien op de grens van zee en land. Zeekraal groeit aan de randen van schorren (de begroeide buitendijkse gebieden). Het neemt actief zout op en heeft dus een zeer zilte smaak. Lamsoor (zeeuwse voor: zeeaster) groeit veelal op hogere delen van het schor en is minder zout van smaak.
- Zeevoedsel is gezond en lekker, maar wordt schaarser. Daarom wordt de zoutwater-aquacultuur (zout water vis telen en zoute planten kweken) steeds belangrijker. Bij Colijnsplaat kunt u een kijkje nemen achter de schermen van het project de Zeeuwse tong.
- ZeeWaar (Kamperland) is de 1e commerciele teler van zeewier. De Oosterschelde blijkt een overvloedige groeiplaats: Royal Kombu (suikerwier) en zeesla wordt er geteelt en wakame en bessenwier groeit er spontaan.

andere zeeuwse producten proberen?

Onderdelen 1 - 4 van 8
1 | 2 >>

---Noord Bevelands Bier: bv: Peellander bier, Zeeuws Boerenland bier, Emelisse bier.  De grondstoffen zoals brouwgerst, tarwe, spelt, kersen, frambozen en hop worden op hier verbouwd.  Bij  Emelisse bierbrouwerij.kunt u een rondleiding krijgen en diverse eigen gebrouwen bieren proeven. Deze kleine brouwerij produceert jaarlijks zo'n 2000 hectoliter bier!
Meer Zeeuws Bier: Zeeland kent meer brouwerijen: Brouwerij Kees, Dienges, Halve Maan en Bad Hair Brewing.
- een Zeeuwse High Beer : proef 5 verschillende zeeuwse bieren met oa een zeeuwse tapenade (te volgend oa bij spek mie stroop in 's Heerenhoek)
-Begin mei wordt in Middelburg het Abdij Bier Festival gehouden en jaarlijks  in maart organiseren De Deltabrouwers in Goes hun bierfestival.
- Zeeuwse wijn: In de Middeleeuwen was Zeeland warmer dan nu en waren er diverse wijngaarden. Hedendaagse wijngaarde zoals De KLeine Schorre (Dreischor) en 
  De Druivengaerde   Wissenkerke) zijn te bezichtigingen en organiseren proeverijen. Zeeland is vaak overstroomd geweest. De vele schelpen onder de grond zorgen voor een geschikte kalkrijke grond.
-Zeeuwier Jenever: ambachtelijk gestookte jenever met een subtiele zilte geur en smaak door toevoeging van zeewier.
-- Schapenvlees: Het Noord-Bevelam is een bijzonder streekproduct, dat bij diverse restaurants te eten is. De schapen grazen op zilte grond, waardoor het vlees een aparte smaak krijgt. U koopt het vlees oa bij slagerij Verburg (Kortgene).
-- De Zeeuwse babbelaar is een traditioneel snoepje, in de vorm van een kussentje, dat al rond 1890 , ten tijde van de 1e suikerfabrieken, gemaakt werd. Vroeger werd het na een kopje koffie aan de visite aangeboden. Omdat men er best lang op sabbelt, dus lang na bleef "babbelen" kreeg het de naam babbelaar.
-- Chocolade: Een lekker souveniertje is het "Noord-Bevelandertje", een stuk chocolade met nougatines in de vorm van jawel.. Noord-Beveland. U vindt het in Chocoladewinkeltje no 15, een winkel in Grootmoedersstijl in Kamperland.
--Le Bonheur in Geersdijk heeft allerlei Thee, Koffie en snoepgoed te koop. In de gemoedelijke binnentuin geniet u van een "thee-proeverij".

--Een bolus (plakkerig, met veel kaneel en suiker) MOET je gegeten hebben. Sefardische joden, die in het begin van de 17e eeuw uit Spanje en Portugal zijn gevlucht, zijn hier hun traditionele zoete broodjes (bolos) gaan bakken: de voorloper van de huidige bolus. De échte Zeeuw besmeert de bolus met een dikke lik boerenboter.
-Maar er zijn meer zoete koekjes en snoepjes zoals: Kruukplaetjes (zoete Flakkeese koekjes, gebakken in de koekenpan) GO'tjes (roomboter koekje inde vorm van het eiland Goeree Overflakkee).
- een Zeeuwse High Tea met diverse thee's zoals hosleutje, zeeuws kruidje, zeeuws besje. De lekkernijen die erbij gepresenteerd worden zijn oa zeeuws palingbroodje, mini bolus, scones met zeeuwse bessenjam. Zeker het proberen waard (oa bij Spek mie Stroop in 's Heerenhoek)
--Fruit: Beveland is de 2e fruitleverancier van Nederland. Stop eens bij een kraampje langs de weg, waar de boer/fruitteler zijn producten verkoopt. Verser en lekkerder kan niet! Of pluk zelf uw fruit bij een zelfplukkerij.
-- Op het terras van Imkerij Poppendamme in Grijpskerke kunt u genieten van oa. zelfgemaakt honingijs, honingthee en honinggebak.