Verstilde dorpjes en monumentale stadjes

Cultuur snuiven, terrasje pikken of lekker winkelen: dat kan in Veere, Middelburg, Zierikzee en Goes. Al deze plaatsen hebben vele gezellige terrassen, restaurants en een diversiteit aan winkels en leuke, aparte boetiekjes, waar je lekker en paar uur kunt shoppen. Het loont de moeite om met een stadsgids Middelburg, Goes en Zierikzee te verkennen.
 -- Middelburg  De vele monumentale panden, oude pakhuizen en rijkelijk versierde patriciërswoningen herinneren aan de tijd dat Middelburg een florerende handelsplaats en de 2e rijkste stad van Nederland was. Het stadhuis van Middelburg is IN 1452 gebouwd volgens de stijl van de Vlaamse laat-gothiek. Abdijtoren de Lange Jan is 90,0 m hoog en een van de hoogste van Nederland! Na een klim van 207 treden krijgt u een prachtig uitzicht. In de abdij zit ook het Zeeuws Museum. waar oa. een beroemde collectie wandtapijten te zien is waarop de zeeslagen uit de 80 jarige oorlog worden uitgebeeld. Een pittoresk straatje is de Kuiperspoort, waar kuipers vroeger de tonnen maakten voor schepen van de VOC. Op de vismarkt werd vroeger de vis verhandeld, nu zijn hier regelmatig kunst en rommelmarkten.

-  Vlissingen  is bekend om zijn boulevard aan de Westerschelde, waar grote schepen voorbij varen. Tip: breng een bezoek aan de kazematten (1811); ze zijn een onderdeel van de Vlissingse vestingwerken uit 1548 en bestaat uit verschillende ruimtes die diverse functies hebben gehad. Karel V, Michiel de Ruyter en Napoleon hebben hier rondgelopen. Een kazemat is een militair bouwwerk dat gebruikt werd voor verdedigingsdoeleinden tegen vijanden. Vaak werden er ook voorraden zoals munitie bewaard. De originele garnizoensbakkerij van Napoleon, waar vroeger 4800 broden per etmaal gebakken werden,  is nog intact. Bij de Oranjemolen ligt het  "Uncle Beach: De geallieerden noemden dit strand zo bij de invasie in 1944. Daar ligt een Biber: een kamikaze achtig eenmansonderzeebootje, dat door de Duitsers gebruikt werd in de 2e Wereld Oorlog.
-- In Zierikzee is het de moeite waard langs de oude (vissers)haven, de stadsmuren en het oude centrum te slenteren. Zierikzee telt enorm veel rijksmonumenten! Beklim ook de 281 treden van de Dikke Toren (1454) en geniet van het uitzicht.
-- Veere is een groot open lucht museum: met een historisch centrum, Schotse huizen en ook nog meerdere jachthavens aan het Veerse Meer. Een must!
--in Nisse lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Van oorsprong een kerk-ringdorp, maar de ring rond de kerk opgegaan in het g
rote dorpsplein. Aan dit plein ligt nog een oude veedrinkput " ofwel "Vaete" genoemd.
-- Dreischor is het best bewaarde ringdorp van Zeeland met in het centrum de scheefgezakte 14e eeuwse Adriaanskerk. Men denkt dat Dreischor ooit is ontstaan als een soort strafkolonie. De schorren (buitendijks gebied dat vaak onder water komt) waren een ideale plek om allerlei geteisem uit de provincie naar toe te brengen...
--Wemeldinge is het oudste dorp van Zuid Beveland. Het nostalgische peilhuisje en de sluisbruggen herinneren nog aan de tijd dat Wemeldinge een bloeiend centrum voor de binnenscheepvaart was. De plaats is ontstaan op een kreekrug, lag dus hoger dan het omringende land en bood veiligheid tegen het water. Om zich te beschermen tegen hoge vloeden werden er vliedbergen aangelegd. De vliedberg die er nu nog ligt is met zijn 12 meter de hoogste van Zeeland.
- Domburg is de oudste badplaats van Zeeland. Al sinds 1834 kwam men voor de heilzame werking van het zeewater. Toen reed men met badkoetsjes het water in. Dankzij de komst van Dr Metzger (werelds eerste fysiotherapeut) kwam rond 1900 de Europese adel naar Domburg om te kuren oa Koningin Elisabeth van Roemenie en het Russisch vorstenhuis. Vervolgens kwamen de kunstschilders zoals Piet Mondriaan. Domburg heeft vele terrasjes en winkels zijn het hele jaar 7 dagen per week open.
-  Aardenburg (Zeeuws Vlaanderen) is een van de oudst bewoonde plaatsen van zeeland. Ruim 7000 jaar geleden woonden hier al mensen. Het museum toont hoe Aardenburg met zijn Castellum Rodanum voor de Romeinen een belangrijke pion was. Verder vind je er de wereldberoemde Sint Baafskerk (959) en nog diverse 16e eeuwse gevels.
- Arnemuiden is een volhouder! Arnemuiden 1 verdween in de vroege Middeleeuwen in zee; Arnemuiden 2 brandde in 1481 plat; Arnemuiden 3 werd in 1572 door de Spanjaarden met de grond gelijk gemaakt en uitgemoord. Arnemuiden 4......bestaat, ondanks vele tegenslagen, nog steeds.

- Mini Mundi in Middelburg toont Zeeland in miniatuur.

Ook de Belgische plaatsen

Antwerpen, Gent en Brugge zijn snel te bereiken via de Westerschelde tunnel. In een uurtje bent u al in Antwerpen. En in een kleine anderhalf uur in Brugge.