Duiken en snorkelen in Zeeland

Duiken

Duiken
--De Oosterschelde biedt de mogelijkheid om te duiken in het grootste natuurreservaat van Nederland. Omdat de Oosterschelde door invloed van eb en vloed stromed water heeft, is dit meer geschikt voor ervaren duikers. Speciale duiklocaties vind je
bij Wissenkerke, bij de Plompe Toren, de Zeelandbrug, de zuidkust van Schouwen-Duiveland, Gorishoek, Wemeldinge, Kattendijke en Goese Sas.
Het verschil in watertemperatuur zorgt ervoor dat er onderwaterseizoenen zijn. Door deze verschillende seizoenen is er ook een grote biodiversiteit. Duikers die in de Caribische zee of de Indische Oceaan hebben gedoken, zijn verrast door de verscheidenheid aan leven in de Oosterschelde. Op en in de zandige bodem leven brokkelsterren, platvissen, sepia's, weduwerozen, garnalen, schelpdieren en allerlei soorten wormen. Tussen de stenen van dammen en dijken leven krabbetjes en kreeften. Kleurige zeeanjelieren, mosselen, zakpijpen en wieren zetten zich vast op de harde ondergrond van dijken en stenen. Zo trekt de paring van zeekatten elk jaar weer vele duikliefhebbers die naar dit prachtige schouwspel komen kijken. Op sommige plekken in de Oosterschelde worden door duikers  jaarlijk onder water rekjes geplaatst zodat je sepia's hun eieren er op af kunnen zetten.

-- Het Veerse Meer is meer geschikt voor alle duikers. Men vindt er paling, kreeft, anemonen, garnalen en plavissen, net als de schitterende felgekleurde kolonievormende zakpijpen.  Zicht van 10 meter is zeker geen uitzondering.
- Er zijn meerdere plekken in Zeeland waar je een duikcursus kunt volgen, of een begeleidende duik kunt nemen. Heb je nog nooit gedoken en wil je dit wel eens ervaren dan kun je een introductie duik (proefduik) proberen. Dit heet een DSD, ofwel een Discover Scuba Dive.
Bij watersportcentrum de Schotsman kan dat. Je maakt dan een duik in het Veerse Meer. De minimum leeftijd is 10 jaar.
- Bij Scharendijke kun je een (begeleide) duik nemen naar  wrak Le Serpent. Dit duikwrak is 60 meter lang en ligt tussen de 23 en 30 meter onder water. In dit wrak leven diverse vissoorten, kreeften, zakpijpen en anemonen. Naast Le Serpent zijn nog 2 nieuwe kleine wrakken afgezonken op een diepte van 12 meter.

- bij Westkapelle voor de kust zie je als je gaat snorkelen veel oorlogsmaterieel onder water. Tijdens de slag om de Schelde (1-11-1944) zijn de geallieerden hier aan land gekomen. Een deel van de tanks en landingsvaartuigen is door de Duitsers kapot geschoten en ligt hier onder water.


Op Noord Beveland, als ook elders in Zeeland vindt u vele duiklokaties, zowel voor de beginner als voor de ervaren duiker. duiklokaties op Noord Beveland.